Koostisosad:
·
1 purk mädaröigast
·
1 tuub kanget vene sinepit
· 3 tl meresoola
· 2 tl musta purustatud pipart (mitte kasutada jahvatatud pipart).
·
·
Valmistamine:
Puhasta liha igasugusest rasvast ja kõõlustest nii, et jääks ainult ilus punane lihaosa.
Lõika lihast ca 5x 5 cm kangid (kogu filee pikkuses).
Pane liha kilesse ning aseta ca 1-2 tunniks sügavkülma. Liha ei tohi täielikult läbi külmuda vaid peab olema piisavalt tahenenud, et saaks lõigata õhukesi viile. Seejärel viiluta tahenenud liha umbes 2 mm paksusteks seibideks. Jaga kogu kogus kaheks ning maitsesta järgmiselt:
Mädaröika marinaad- Kõigepealt pane 1-2 teelusikatäit soola, seejärel 1 teelusikatäis musta purustatud pipart ning üks purk mädaröigast. Sega see korralikult läbi ning aseta karpi ning sulge kaas.
Sinepi marinaad- Kõigepealt pane 1-2 teelusikatäit soola, seejärel 1 teelusikatäis musta purustatud pipart ning üks tuub kanget vene sinepit. Sega see korralikult läbi ning aseta karpi ning sulge kaas.
Lase lihal üleöö külmkapis seista, ning lisaks viimased 3-4 tundi võiks liha laagerduda toatemperatuuril.
Seejärel laotada laagerdunud lihaviilud toidukuivatisse nii, et ükski tükk üksteist ei kataks. Mina kasutan selleks 8 korruselist toidukuivatit, mille riiulite pindala on kokku ca 1,1 m2 ning mis mahutab laiali laotatult ca 2 kg liha.
Liha tuleb küpsetada 63-65 C juures ca 5 tundi. Kui viilud on natuke paksemad, siis 6-7 tundi.
Seda saab teha ka praeahjus, kasutades ventilaatoriga rezhiimi ning asetades liha restile. Oluline on jälgida, et temperatuur oleks õige.
Puhasta liha igasugusest rasvast ja kõõlustest nii, et jääks ainult ilus punane lihaosa.
Lõika lihast ca 5x 5 cm kangid (kogu filee pikkuses).
Pane liha kilesse ning aseta ca 1-2 tunniks sügavkülma. Liha ei tohi täielikult läbi külmuda vaid peab olema piisavalt tahenenud, et saaks lõigata õhukesi viile. Seejärel viiluta tahenenud liha umbes 2 mm paksusteks seibideks. Jaga kogu kogus kaheks ning maitsesta järgmiselt:
Mädaröika marinaad- Kõigepealt pane 1-2 teelusikatäit soola, seejärel 1 teelusikatäis musta purustatud pipart ning üks purk mädaröigast. Sega see korralikult läbi ning aseta karpi ning sulge kaas.
Sinepi marinaad- Kõigepealt pane 1-2 teelusikatäit soola, seejärel 1 teelusikatäis musta purustatud pipart ning üks tuub kanget vene sinepit. Sega see korralikult läbi ning aseta karpi ning sulge kaas.
Lase lihal üleöö külmkapis seista, ning lisaks viimased 3-4 tundi võiks liha laagerduda toatemperatuuril.
Seejärel laotada laagerdunud lihaviilud toidukuivatisse nii, et ükski tükk üksteist ei kataks. Mina kasutan selleks 8 korruselist toidukuivatit, mille riiulite pindala on kokku ca 1,1 m2 ning mis mahutab laiali laotatult ca 2 kg liha.
Liha tuleb küpsetada 63-65 C juures ca 5 tundi. Kui viilud on natuke paksemad, siis 6-7 tundi.
Seda saab teha ka praeahjus, kasutades ventilaatoriga rezhiimi ning asetades liha restile. Oluline on jälgida, et temperatuur oleks õige.
·
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar