pühapäev, 17. veebruar 2013

Vinnutatud veiseliha mädarõikaga ning sinepiga.

Koostisosad:


·         2 kg veiseliha (sobib nii filee, seljatükk, küljetükk, kui ka abaliha)
·         1 purk mädaröigast
·         1 tuub kanget vene sinepit
·         3 tl meresoola
·         2 tl musta purustatud pipart (mitte kasutada jahvatatud pipart).

·        
·      
Valmistamine:
Puhasta liha igasugusest rasvast ja kõõlustest nii, et jääks ainult ilus punane lihaosa.
Lõika lihast ca 5x 5 cm kangid (kogu filee pikkuses).
 Pane liha kilesse ning aseta ca 1-2 tunniks sügavkülma. Liha ei tohi täielikult läbi külmuda vaid peab olema piisavalt tahenenud, et saaks lõigata õhukesi viile. Seejärel viiluta tahenenud liha umbes 2 mm paksusteks seibideks. Jaga kogu kogus kaheks ning maitsesta järgmiselt:
Mädaröika marinaad- Kõigepealt pane 1-2 teelusikatäit soola, seejärel 1 teelusikatäis musta purustatud pipart ning üks purk mädaröigast. Sega see korralikult läbi ning aseta karpi ning sulge kaas.

Sinepi marinaad- Kõigepealt pane 1-2 teelusikatäit soola, seejärel 1 teelusikatäis musta purustatud pipart ning üks tuub kanget vene sinepit. Sega see korralikult läbi ning aseta karpi ning sulge kaas.

Lase lihal üleöö külmkapis seista, ning lisaks viimased 3-4 tundi võiks liha laagerduda toatemperatuuril. 

Seejärel laotada laagerdunud lihaviilud toidukuivatisse nii, et ükski tükk üksteist ei kataks. Mina kasutan selleks 8 korruselist toidukuivatit, mille riiulite pindala on kokku ca 1,1 m2 ning mis mahutab laiali laotatult ca 2 kg liha.


Liha tuleb küpsetada 63-65 C juures ca 5 tundi. Kui viilud on natuke paksemad, siis 6-7 tundi.

Seda saab teha ka praeahjus, kasutades ventilaatoriga rezhiimi ning asetades liha restile. Oluline on jälgida, et temperatuur oleks õige.


·         

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar