Leiva
valmistamine.
Kuna Eestis
müüdav poeleib tihtipeale süüa ei kõlba, siis otsustasime hakata endale ise
leiba tegema.
Seda on siis paras
teha iga nädala-kahe tagant. Olenevalt viitsimusest.
Leivategu on
paras protsess ning selleks kulub aega kaks päeva (esimesel päeval 15 minutit
tööd ning teisel päeval siis kuni 5 tundi).
Meie oleme
teinud rukkileiba. Oma retsepti oleme pannud kokku erinevaid kokaraamatuid,
foorumeid ning õpetusi lugedes ning natukene oma inspiratsiooni kasutades.
Juuretise teost
ma ei kirjuta, kuna meie oma esimese juuretise ostsime ning edaspidi „toodame“
sellest uut juuretist ise.
Koostisosad (2 pätsi leiba):
·
150-170 g juuretist
·
1 liiter käesooja vett.
·
400 g öko täistera rukkijahu
Leivataigna valmistamiseks:.
·
600 g öko täistera rukkijahu
·
3 sl punast rukkilinnasejahu
·
160 g suhkrut
·
1 sl meresoola
·
2 sl köömneid
·
2 sl linaseemneid
Variant 1 leib.
·
200 g röstitud sarapuupähkleid
·
100 g päevalilleseemneid
Variant 2 leib.
·
5 keskmist küüslauguküünt
·
200 g maasuitsupeekonit või maasuitsusinki
(soovitavalt Rebaseonu sinki).
Valmistamisõpetus:
Eeltaigen:
Sõelu täistera
rukkijahu kaussi, lisa juuretis ning käesoe vesi. Sega korralikult läbi, aseta
käterätik kausile peale ning pane sooja kohta ca 15 h käärima.
Korralikult käinud eeltainas on õhuline ja mullitav.
Korralikult käinud eeltainas on õhuline ja mullitav.
Juuretis:
Võta käärinud eeltaignast 150-170 g juuretist, pane see plastkarpi järgmist leivategu ootama. Karbi kaant ei tohi õhukindlalt sulgeda. Juuretis säilib külmkapis ilusasti 2 nädalat. Nädala möödudes võib korra läbi segada ja "õhutada".
Leviataigen:
Nii nüüd asume leivatagna tegemise juurde.
Lisa
eeltaignale suhkur, sool, köömned, linaseseemned, rukkilinnasejahu ning sega
korralikult läbi.
Seejärel jaga saadud mass võrdselt kahte kaussi ning lisa mõlemasse kaussi 300 g täistera rukkijahu. Ühte kaussi lisa kõrvitsaseemned ning röstitud sarapuupähklid ning teise kaussi õhukesteks viiludeks viilutatud küüslauk ning kuubikuteks tükeldatud maasuitsusink. Sega korralikult mõlemas kausis taigen läbi ning aseta oliiiviõliga määritud leivavormi. Mina kasutan silikonist leivavorme, kuna need on väga head ja mugavad.
Seejärel jaga saadud mass võrdselt kahte kaussi ning lisa mõlemasse kaussi 300 g täistera rukkijahu. Ühte kaussi lisa kõrvitsaseemned ning röstitud sarapuupähklid ning teise kaussi õhukesteks viiludeks viilutatud küüslauk ning kuubikuteks tükeldatud maasuitsusink. Sega korralikult mõlemas kausis taigen läbi ning aseta oliiiviõliga määritud leivavormi. Mina kasutan silikonist leivavorme, kuna need on väga head ja mugavad.
Seejärel silu
tagen märja käega vormis siledaks ning torka näpuga mõned augud pealispinnale.
Kata mõlemad
vormid rätikuga ning aseta sooja kohta ca 2,5 h kerkima.
Küpsetamine:
Kuumuta ahi maksimumtemperatuurini (meil 230 kraadi). Mina kasutan ülevalt ja alt kuumutamist ilma pöördõhuta. Kui maksimumtemperatuur on saavutatud, siis aseta vormid ahju alumisele riiulile (põhjast ca 5 cm ülalpool asuvale ahjuplaadile).
Kuumuta ahi maksimumtemperatuurini (meil 230 kraadi). Mina kasutan ülevalt ja alt kuumutamist ilma pöördõhuta. Kui maksimumtemperatuur on saavutatud, siis aseta vormid ahju alumisele riiulile (põhjast ca 5 cm ülalpool asuvale ahjuplaadile).
Küpseta 230 kraadiga ca 20-25 minutit. Seejärel määri leiba pealt veega
ning alanda ahju temperatuur 200 kraadini. 200 kraadi juures küpseta veel ca
15-20 minutit. Seejärel määri leiva pealispinda suhteliselt rohke veega ning
kata fooliumiga. Alanda ahju temperatuur 180 kraadini ning küpseta veel tund
aega.
Kuna meil on auruahi, siis mina kasutan selle viimase küpsetamise juures
kerget auru, kuna siis jääb leib mahlasem. Kuid see ei ole nii oluline. Sobib
ideaalselt ka tavaahjuga ülevalt ning alt kuumutus. Poole tunni möödudes võib
korra leiva pealispinda määrida veega, et koorik tuleks mõnusam ja pehmem.
Kui tund saab täis, siis võtke leib ahjust, eemaldage vormist ning määrige ümberringi
koorikut kohke veega. Seejärel keerake leivad fooliumisse ning katke rätikuga.
Ca poole tunni pärast on leib valmis söömiseks.
Ideaalne soolase taluvõiga!
Head nautimist.
Head nautimist.
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar